• 0345 - 632400
  • Ma - Do 10:00 - 18:00 | Vr 10:00 - 21:00 | Za 10:00 - 16:00 | Zo gesloten

Mozaïek tegels

Mozaïek tegels zijn tegels gemaakt van allemaal kleine stukjes steen van verschillende soorten, maten en kleuren. De bedoeling van mozaïek is om een nieuw ontwerp te creëren door een afbeelding te maken met de kleine stukjes steen. Al deze stukjes worden vast gemetseld met cement en wordt gebruikt als decoratie. De mozaïek tegels zijn niet alleen op de vloer zichtbaar. Ook op de muur wordt het regelmatig gebruikt. Mozaïek bestaat al eeuwen en is nog steeds te vinden, voornamelijk in zonnige landen als : Spanje en Portugal. In deze landen is mozaïek een soort toeristische attractie omdat deze techniek niet overal in de wereld te zien is.

Techniek

Je hebt eigenlijk 2 goede manieren om te tegelen. De eerste manier is zeer inspannend want er moet veel gebukt worden. Je gaat de tegels op de plek waar het moet komen 1 voor 1 erin leggen en voegen. Een andere manier is om een patroon te tekenen en de stukjes steen erop te leggen zodat het makkelijker leggen is. Dit wordt niet ter plaatse gedaan maar in een atelier. Dit patroon die getekend is, is een spiegelbeeld van het resultaat. Het verschil in de manieren is dat bij deze manier de tegels vlakker op de vloer liggen dan bij de manier wat ter plaatse wordt aangebracht. De tegels worden na het leggen gevoegd met een dikke voeg. De lijnen zijn hierdoor goed zichtbaar. Daarna worden ze schoongespoten en een laagje aangebracht ter bescherming. De tegels zijn makkelijk schoon te maken met een beetje warm water en schoonmaakmiddel.

Geschiedenis

Mozaïeken wordt al eeuwen lang gedaan en het begon allemaal bij de Romeinen. Ze gebruikte het voor een versiering van vloeren en muren bij feestelijke gebeurtenissen. Het werd uit gevonden toen er wat muren werden gesloopt in een strijd en ze met die kapotte stukken een nieuwe muur en vloer werd gebouwd. De vloer bestond uit allemaal verschillende steen soorten en kleuren. Later werden er patronen aangebracht. Deze patronen waren vrijwel altijd symmetrisch. Langzamerhand trok de mozaïek kunst over en werd alleen nog maar gebruikt in Spanje etc. In Nederland zijn er alleen nog maar kunst werken van mozaïek te vinden. Echte vloeren vind je hier niet echt meer.

Glas in lood

Een andere vorm van mozaïek werd met glas gedaan. Vroeger werden er afbeeldingen gemaakt van verschillende glas soorten en kleuren bij elkaar. Ze werden in een vorm gegoten en zo ontstonden er prachtige ramen. Deze ramen kosten veel geld en dus waren ze alleen te vinden in dure gebouwen zoals kerken. Dat is ook de reden waarom er vaak afbeeldingen van Jezus op de ramen stonden. De kerk maakte die ramen speciaal om verschillende verhalen uit te beelden. Tot de dag van vandaag zijn deze ramen nog steeds te vinden in bijvoorbeeld kerken, Kastelen en oude huizen. de meest voorkomende vormen van glas in lood waren de kleuren rood, groen en blauw in de vorm van een ruit. Cirkels zijn moeilijk om in glas te plaatsen want het waren natuurlijk mozaïek tegels van glas.

Onderdeel van . Website door